Bekijk de categorieën of ZOEK op de website

Informatie over Texel

 Texel is met een landoppervlak van ongeveer 170 vierkante kilometer het grootste waddeneiland van Nederland. Het eiland heeft ruim 13.000 inwoners en behoort tot de provincie Noord-Holland. Texel vormt een eigen gemeente, die bestaat uit het eiland Texel en het eiland Noorderhaaks, dat onbewoond is.

Informatie Texel: landschap

Texel heeft een zeer divers landschap. Het eiland heeft onder andere polders, duinen en zandstranden. Bovendien bloeien er in het voorjaar grote bloembollenvelden op het zuiden van het eiland. Het hoogste punt van van Texel ligt in het midden van het eiland (15 meter boven NAP). Vanaf dit punt kan het gehele eiland worden overzien.

Informatie Texel: flora en fauna
Texel staat bekend om de vele soorten vogels die er leven. Met een beetje geluk kunnen op een dag 100 verschillende vogelsoorten worden herkend.

De vegetatie is zeer divers. De fauna daarentegen is er minder, vanwege de geringe omvang en geïsoleerde ligging. Enkele wilde diersoorten die er leven zijn bruine ratten, hermelijnen, watersalamanders en diverse soorten vlinders.

Informatie Texel: bezienswaardigheden en activiteiten
Texel staat vooral bekend om zijn rust, ruimte en natuur. Het eiland biedt vele mooie fietspaden (maar liefst 135 kilometer). Daarnaast zijn er vele wandelroutes uitgezet, waaronder de zogenoemde Ommetjes. Deze wandelpaden gaan dwars door de weilanden en de Eierlandse polder. Speciaal voor kinderen is er het Ommeltjespad, waarbij verschillende doe- en leeractiviteiten gedaan kunnen worden.

Sport en activiteiten
Ook qua sportactiviteiten is er genoeg te beleven op het eiland. Parachutespringen behoort tot de mogelijkheden, maar er kan ook gegolfd worden. Bovendien is er ruimte genoeg om watersporten als kitesurfen, strandzeilen en flyboarden te beoefenen. Daarnaast kan op verschillende plekken uitstekend gevist worden.

Musea en centra
Dit alles neemt echter niet weg dat er genoeg te doen is op het eiland. Ook voor wat betreft binnenactiviteiten biedt het eiland genoeg mogelijkheden. Naast buitenactiviteiten als wadlopen en fiets- en wandeltochten, kan ook gekozen worden voor een bezoek aan het Ecomare zeehondencentrum (grootste van Europa), het luchtvaart- en oorlogsmuseum of de Eierlandse vuurtoren. Deze vuurtoren speelde een belangrijke rol in de tijd van de VOC. Later speelde de vuurtoren ook een rol bij de walvisvaart en nog later bij de garnalenvisserij. Voor een stukje historie kunt u terecht in de Texelse oudheidkamer, waar te zien is hoe bewoners vroeger leefden.
Bovendien kan er in ‘hoofdstad’ Den Burg prima geshopt worden. Daarnaast bevinden zich hier ook vele gezellige restaurantjes en cafés.

Voor de kids
Speciaal voor kinderen zijn er bijvoorbeeld het Kinder Speelparadijs Texel en Landgoed De Bonte Belevenis, waar uiteenlopende producten op een ambachtelijke wijze worden gemaakt.

Informatie Texel: bereikbaarheid
Texel is te bereiken met de veerdienst die vanuit Den Helder gaat. In de zomerperiode is er een tweede veerdienst, die tussen Texel en het naastgelegen waddeneiland Vlieland pendelt.

Texel is al met al een bruisend eiland, waar u toch prima tot rust kunt komen.

Op de kaart...

Loading GoogleMap ....