Bekijk de categorieën of ZOEK op de website

Informatie over Carpaal Tunnel Syndroom

 Heeft u wel eens van het carpaal tunnel syndroom gehoord? Dit is een aandoening die flink in opmars is vanwege de ontwikkelingen op het gebied van werk en vermaak. In dit artikel vindt u informatie over carpaal tunnel syndroom. U leest wat deze aandoening precies is, wat de symptomen zijn en hoe u risico loopt het te krijgen.

Carpaal tunnel syndroom

Het syndroom is eigenlijk niet veel meer dan een afknelling van de belangrijkste zenuw in uw pols. Die beknelling kan meerdere oorzaken hebben, maar de hoofdfactor is doorgaans overmatig gebruik. Net zoals het risico op een spierblessure oploopt wanneer u veelvuldig een bepaalde spier gebruikt, kan een zenuw door te veel stimulering overbelast raken. Wanneer u bijvoorbeeld meerdere uren per dag gitaar speelt of wanneer u veel te veel kracht gebruikt om op een computermuis te drukken, kan de zenuw in uw pols heel snel overbelast raken.

Symptomen
Informatie over carpaal tunnel syndroom is vanzelfsprekend niet compleet zonder een omschrijving van de symptomen. Wie aan dit syndroom lijdt, heeft normaliter last van tintelingen in de handpalm en vingertoppen. Ook kan de kracht uit de betreffende hand grotendeels verdwenen zijn, waardoor bijvoorbeeld een mok vastpakken moeilijk is en pijn doet. Het buigen van de pols kan ook pijnlijk zijn. Doorgaans treedt de pijn pas op nadat u tintelingen in uw hand heeft gevoeld. Het is dus verstandig om zo snel mogelijk bij een arts langs te gaan wanneer u tintelingen in uw pols voelt.

Gevaarlijk kantoorwerk
Doordat veel mensen tegenwoordig met een muis en toetsenbord werken in plaats van met hun blote handen is de incidentie van carpaal tunnel syndroom aanzienlijk toegenomen. Dokters en artsen vrezen voor de toekomst, want veel mensen staan helemaal niet stil bij de oorzaak van deze carpaal tunnel syndroom epidemie. Banen waarbij u lange tijd veelvuldig dezelfde beweging uitvoert, zoals bij computerwerk, zijn funest voor de gezondheid van uw pols.

Voorkomen is beter dan genezen
Carpaal tunnel syndroom is gemakkelijk te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld zo nu en dan uw pols strekken. Op internet vindt u hier meer dan genoeg oefeningen voor. Daarnaast is het zeer aan te raden om regelmatig een korte pauze te nemen. Overbelasting en continu doorwerken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door pauzes te nemen, geeft u uw pols genoeg rust om gezond te blijven.

Hopelijk heeft u dankzij bovenstaande informatie over carpaal tunnel syndroom een beter beeld van deze aandoening. Vreest u dat u risico loopt? Raadpleeg dan altijd een arts.