Bekijk de categorieën of ZOEK op de website

Informatie over Hielspoor

 Wanneer u last heeft van hielpijn kan dit duiden op een hielspoor. In deze tekst vindt u informatie over hielspoor: wat het inhoudt, hoe het ontstaat en wat eraan te doen is. Een hielspoor is een doornvormige verkalking onder het hielbeen, die zich ter hoogte van het peesblad bevindt. Naar schatting heeft zeker 30% van de bevolking een dergelijke verkalking, maar lang niet iedereen ondervindt hier klachten van. Omgekeerd kan het ook voorkomen dat mensen pijn in de hiel of voet ervaren, die niet door een verkalking veroorzaakt wordt.

Symptomen en aanvullende informatie hielspoor

Pijn onder het hielbeen of aan de voet kan wijzen op een hielspoor. Mensen met een hielspoor ondervinden vaak klachten als pijn onder de hiel, pijn bij het lopen, pijn en moeite om langdurig stil te staan, pijn onder de voet na het stilzitten, een gespannen of stijf gevoel onder de hielplaat of pijn aan de hiel tijdens het autorijden. Vaak strekt de pijn zich uit over de hele hiel en is daarom niet op één specifieke plaats te lokaliseren. De pijn kan in wisselende mate voorkomen: de ene dag erger dan de andere dag. Wanneer u vermoedt dat er bij u sprake is van hielspoor is het belangrijk om actie te ondernemen en u te laten onderzoeken. Hoe eerder een hielspoor wordt vastgesteld en behandeld, des te sneller zal het genezingsproces verlopen.

Oorzaken hielspoor

Het ontstaan van hielspoor kan veroorzaakt worden door overbelasting en/of stress, waarbij overgewicht eveneens een rol kan spelen. De afgelopen jaren komt hielspoor steeds meer voor. Men vermoedt dat een toename in populariteit van sporten en bewegen in combinatie met het dragen van verkeerd schoeisel overbelasting van de voet kan veroorzaken, waardoor mogelijk een hielspoor ontstaat. Wanneer u last heeft van pijnklachten in de hiel of voet is een goede diagnose van belang.

Diagnose hielspoor

Bij de diagnose van hielspoor is het verhaal van de patiënt van belang om de ernst en frequentie van de klachten vast te stellen. De huisarts zal in eerste instantie kijken naar de mate van drukpijn onder de hiel. Om daadwerkelijk te kunnen vaststellen of er sprake is van verkalking bij de aanhechting van de pees, zal een röntgenfoto gemaakt moeten worden.

Informatie hielspoor behandeling

Om hielspoor te voorkomen en genezen kan de patiënt zelf een aantal acties ondernemen, zoals de aanschaf van goede schoenen die de voet op een juiste manier ondersteunen. Je kunt voor meer informatie ook de website www.hielspoor.org bezoeken. Bij overgewicht is het van belang om gewicht te verliezen. Fysiotherapie, rekoefeningen en krachttraining kunnen de klachten verminderen. In ernstige gevallen worden nog weleens injecties met corticosteroïden toegediend.