Bekijk de categorieën of ZOEK op de website

Informatie over Longontsteking

 Over de hele wereld worden 450 miljoen mensen per jaar door longontsteking getroffen. Het betreft een ernstige ziekte, die zonder behandeling de dood tot gevolg kan hebben.

Dankzij de productie van verschillende soorten antibiotica en goede informatie over longontsteking kan de aandoening in Nederland gelukkig tijdig herkend en behandeld worden.

Wat is longontsteking?

Een longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes en het weefsel eromheen, meestal door besmetting met een bacterie of virus. Als beide longen ontstoken zijn, spreekt men van een dubbele longontsteking.

De ziekte moet zo snel mogelijk behandeld worden, anders wordt de inhoud van de longen te klein, waardoor de patiënt kan sterven. Vaak is longontsteking een complicatie van andere ziektes of treedt op bij een verlaagde weerstand.

De oorzaak van longontsteking
De aandoening kan veroorzaakt worden door een bacterie, een virus (meestal een influenzavirus), andere micro-organismen of een schimmel. Daarnaast kan het komen doordat er voedsel of vloeistof in de longen terecht is gekomen (vanwege een slechte slikreflectie), of een klein voorwerp zoals een kraaltje. Longontsteking is vaak een complicatie van een verkoudheid of griep.

Gelukkig is er veel informatie over longontsteking en de oorzaken. Men maakt ook onderscheid tussen longontsteking die je krijgt vanuit je omgeving en longontsteking die je oploopt in het ziekenhuis.

Bij wie treedt longontsteking op?
Longontsteking kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen. Rokers, alcoholverslaafden en mensen die ondervoed zijn lopen een hoger risico. Dit geldt ook voor ouderen en mensen die chronisch of ernstig ziek zijn (door bijvoorbeeld hartproblemen, diabetes, COPD of de ziekte van Pfeiffer). Ook patiënten die een chemokuur ondergaan zijn vatbaarder.

Longontsteking komt in ontwikkelingslanden veel vaker voor dan in westerse landen. Vooral kinderen jonger dan vijf jaar en ouderen boven de 75 hebben een hoger risico op overlijden aan de ziekte.

De symptomen van longontsteking
Een of meerdere van de volgende kenmerken kunnen optreden:

 • Veel hoesten, ophoesten van slijm en soms van bloed
 • Hoge koorts en problemen met de ademhaling, zoals kortademigheid, benauwdheid en een oppervlakkige of piepende ademhaling.
 • Pijn in de borststreek, die erger wordt na hoesten en springen
 • Algeheel ziektegevoel, bijvoorbeeld door vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of veel zweten
 • Soms een blauwe verkleuring van vingers, voeten en lippen
 • Kinderen spreiden vaak de neusvleugels bij inademing.
 • Hoe kan longontsteking behandeld worden?
  In het geval van deze ziekte heb je altijd professionele hulp nodig, zodat je alle informatie over longontsteking en de juiste behandeling kunt krijgen. Een bacteriële longontsteking wordt bestreden met antibiotica. De patiënt moet genoeg drinken, gezond eten en voldoende rust nemen. Ook kunnen pijnstillers en ontstekingsremmers worden voorgeschreven.

  In bijzondere gevallen, zoals bij zeer hoge koorts of het ophoesten van bloed, word je in het ziekenhuis opgenomen. De klachten zijn na een tot twee weken over.