Bekijk de categorieën of ZOEK op de website

Informatie over Slijmbeursontsteking

 Een slijmbeurs is een met vocht opgevulde holle ruimte dat in het lichaam dienst doet als schokbreker en smeermiddel voor de spieren. Slijmbeurzen bevinden zich hoofdzakelijk tussen de spieren en botgewrichten om te voorkomen dat spieren met bot in aanraking kunnen komen waardoor spieren niet meer soepel functioneren.

Algemene informatie over slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een veel voorkomende pijnlijke aandoening die zich het vaakst manifesteert in de ellebogen, enkels, schouders, heupen of knieën. Daarbinnen worden de slijmbeurzen in ellebogen of knieën het vaakst door een ontsteking getroffen omdat daar de slijmbeurzen zich op de uitstekende botdelen bevinden. Meestal ontstaat een slijmbeursontsteking door overbelasting van een gewricht.

Symptomen van een slijmbeursontsteking

Er zijn twee belangrijke symptomen waaraan u een slijmbeursontsteking kunt herkennen. Wanneer er sprake is van een ontstoken slijmbeurs zal deze opzwellen waardoor de spieren bij de ontstoken slijmbeurs in de knel raken met als gevolg hevige pijn en bewegingsbeperking.
Ook wanneer er druk op het gewricht met de ontstoken slijmbeurs komt te staan – bijvoorbeeld wanneer u daarop ligt of steunt – ontstaan er pijnklachten.

Wat u het beste kunt doen
Bij een slijmbeursontsteking is het van belang dat de patiënt het getroffen gewricht ontziet. Til geen zware voorwerpen wanneer u een slijmbeursontsteking aan een schouder, elleboog of pols hebt opgelopen.

Wanneer een heup-, knie-, of enkelgewricht ontstoken is geraakt moet u lopen tot een minimum zien te beperken. Fysiotherapie kan helpen om de klachten te doen verminderen.

Behandelen van een slijmbeursontsteking
Het is verstandig om bij een slijmbeursontsteking een dokter te raadplegen. Een dokter zal de patiënt altijd rust adviseren en kan een ontstekingsremmer voorschrijven waarmee de pijnklachten verminderen. Er bestaat wel het risico dat de patiënt door afname van de pijnklachten weer teveel activiteiten gaat ondernemen. Vraag uw dokter informatie over slijmbeursontsteking en hoe u zich daarbij moet gedragen.

Injecties
Een dokter kan corticosteroïden in de ontstoken slijmbeurs injecteren om daarmee de klachten te verminderen. Soms verdwijnt de pijn direct, maar corticosteroïden is niet altijd even effectief. De pijn kan nadat het middel is uitgewerkt na enkele weken toch weer terugkeren. Uw dokter kan u informatie over slijmbeursontsteking en het injecteren van corticosteroïden geven.

Wanneer de klachten aanhouden
Als de klachten na behandeling(en) niet verdwijnen en u blijven beperken, kan een operatieve ingreep onvermijdelijk worden. Een dokter zal eerst alle andere behandelmethoden willen proberen alvorens daartoe over te gaan.